Mesečarenje je ozbiljan problem?

mesecarenje

Mesečarenje (somnabulizam) predstavlja poremećaj sna kod kojeg osoba ustaje, šeta ili obavlja aktivnosti koje inače radi kada je budna.

Ova pojava se najčešće manifestuje sat ili dva nakon upadanja u san, u fazi dubokog sna.  Aktivnosti poput šetnje, pranje zuba, čišćenja, razgovora su uobičajene za ovo stanje i najčešće ne traju dugo, tako da je verovatnoća da se mesečar povredi izuzeno mala.

Uzroci nastanka

Razlozi za nastajanje ovog poremećaja nisu tačno utvrđeni. Jedino što je sigurno jeste da se češće javlja kod osoba čiji su roditelji ili bar jedan od roditelja imali epizode mesečarenja. Kod osoba koje su pod konstantnim stresom, osećaju strah ili pate od anksioznosti.

Mesečarenje se može manifestovati i u sled visoke temperature, nakod dužeg nespavanja i iscrpljenosti ili povrede glave.

Znakovi

Mesečarenje nije teško dijagnostikovati, potrebno je samo da se prati ponašanje mesečara u toku noći. Praćenje se savetuje kako bi se isključila epilepsija i panični napadi.

Osoba koja mesečari izgleda kao da je budna, otvorenih, blago zamagljenih očiju. Većina se ne seća se tih epizoda sutra. Ne preporučuje se buđenje mesečara, jer mogu postati agresivni.

Potrebno je da se okolina u kojoj mesečar spava učini bezbednom.

Zaključati vrata, onemogućiti prilaz stepenicama, prozoru, terasi, skloniti oštre predmete na koje se mesečar može povrediti i najbolje bi bilo postaviti kameru za video nadzor u sobu gde mesečar spava kako bi se pratilo ponašanje kao i doba noći kad se mesečarenje dešava.

Lečenje

Lečenje somnabulizma u većini slučajeva nije potrebno. Mesečarima može pomoći raniji odlazak u krevet, ali i praktikovanje nekih umirujućih aktivnosti pred sam odlazak na počinak.

Pronalaženje načina da se prevaziđe dnevni stres može rasteretiti osobu dovoljno da se stanje somnabulizma ne pojavljuje često.

Mesečarenje se može pratiti (najbolje preko video nadzora) kako bi se ustanovilo da li postoji šablon po kojem se mesečarenje događa. Ukoliko mesečar svaku noć ustaje u isto vreme, može mu pomoći buđenje pre samog mesečarenja, npr 15 minuta pre.

Bitno je utvrditi da li se do ovog stanja dolazi zbog upotrebe nekog leka, koji se ukoliko je to slučaj treba odstraniti iz redovne upotrebe mesečara ili zbog zavisnosti od video igrica, koje treba smanjiti ako je to uzrok ( najčešče je ovo slučaj kod mladih ).

Ako je mesečarenje skorija pojava kod osobe, uzrok može biti neko drugo oboljenje koje je potrebno lečiti.

Mesečarenje se leči lekovima samo u slučajevima kada je osoba previše pospana u toku dana i postoji mogućnost da se povredi.

Veoma je opasno da osoba koja je sklona mesečarenju živi sama.

Uzrok mesečarenja ne treba tražiti na interentu već pomoć treba potražiti kod stručnih lica.

Mesečarenje je ozbiljan problem koji se ne sme zanemarivati.

 

Povezene teme:

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *