Da li ste alergični na ambroziju?

Sezona polinacije ambrozije je u vazduhu prisutna svake godine u istom vremenskom periodu, počinje krajem jula meseca i završava se krajem septembra.

Svaki peti čovek u Evropi  pati od alergije na ambroziju.Velike koncentracije ambrozije u vazduhu izazivaju alergijske reakcije, ona se smatra najjačim prirodnim alergenom.

Šta je ambrozija?

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka. Raste uspravno, grana se i posuta je gustim dlačicama. Cvet joj je sitan, žute boje, glavičastog oblika. Ambrozija ne raste u šumi, najčešće se može naći na napuštenim, manje posećenim mestima poput železničkih stanica, zapuštenim gradilištima, pored puteva i na nedovoljno obrađenim poljima.

ambrozija

Ambrozija se oprašuje vetrom, proizvodeći veliku količinu polena. Polenova zrna se zahvaljujući svom obliku, lako „zakače“ za sluzokožu disajnih puteva i dovode do alergija kod osoba koje su podložne i slabe na ovaj tip alergije.

Kako da znate da ste alergični na ambroziju?

Simptomi alergije na ambroziju su različiti, zavise od mesta u kojem živite, kakvo je vreme i koje je godišnje doba. Najčešći simptomi su svrab i suzne oči, kijanje i kašljanje, začepljen nos, kašalj, teško disanje i crvenilo na koži.

Jedan ili grupa ovih simptoma javljaju se u epizodama u toku dana, ali i u toku noći jer mogu ugroziti san. Ovi simptomi zajedno dovode do jačih alergijskih reakcija poput, alergijskog rinititisa i alergijske astme.

Zagađeni vazduh ili dim cigarete mogu pogoršati simptome alergije. Sezona ambrozije može trajati duže, sve dok je napolju toplo vreme.

Prevencija ili umanjenje alergije na ambroziju

Ako već znate da ste alergični na ambroziju, potrebno je da se pripremite za sezonu njenog uticaja. Potražite adekvatnu terapiju i počnite da je koristite nedelju dana pre početka cvetanja ambrozije i njenog širenja. Pored prepisane terapije koja bi trebala da vam ublaži simptome, neželjene efekte možete smanjiti tako što ćete se informisati o delovanju ove biljke.

Koncentracija polena je najmanja posle kiše i u prepodnevnim časovima, tako da je to vreme najbolje za šetnju.

Savetuje se zatvaranje prozora u kući, stanu i kolima u popodnevnim časovima.

Češće tuširanje i menjanje posteljine, ali i sušenje veša unutra, jer mokar veš skuplja polen.

Najbitnije od svega, delovanje ambrozije upada u periode godišnjih odmora, zato se ljudi sa ovom alergijom nikako ne treba uputiti na planinu ili selo, upravo zbog visoke koncentracije polena u vazduhu.

Poslednje, ali ne i manje bitno je ishrana. Pokušajte da unesete dosta namirnica koje su bogate vitaminima B5, B6 i C vitaminom, kao i beta karotenom (koji je najbolje uneti preko šargarepe), cinkom i selenom (koji se mogu naći u obliku suplemenata ). U redovnu ishranu ubacite i zeleno povrće, luk i ren.

Poptune zaštite od ove alergije nema, zato se pripazite koliko možete dok traje period cvetanja ambrozije.

Povezene teme:

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *