Dekupaž kao hobi

dekupaž

Kako provodite svoje slobodno vreme? Da li imate neki hobi? Aktivnost koju obavljate u slobodno vreme iz ljubavi i čistog zadovoljstva.

Jedan od najrasprostranjenijih hobija kod nas trenutno je dekupaž tehnika.

Ova tehnika vodi poreklo iz Kine i nastala je u 12 veku kada su seljaci uz pomoć šarenih papira dekorisali lampione, nameštaj i stolariju.

U 17. veku dolazi do Italije, gde svoj uticaj rasprostranjuje i pridobija pažnju najpoznatijih ljudi toga doba poput Pikasa, Marije Antonete i drugih.

Danas je dekupaž tehnika dosta pojednostavljena i lakša za primenu, nego ranije kada su majstori stavljali i po 30 slojeva laka koji su šmirglani na određeni način kako bi se dotigao određeni 3D efekat slike, ali i da bi se dobio određeni sjaj dela.

Za sve one kreativce koji vole salvete, lepljenje, farbanje i ukrašavanje, dekupaž je odličan hobi koji ukoliko želite kasnije možete postati i profitabilan posao. U našoj zemlji, se može nabaviti odličan dekupaž materijal.

Postoji mnogo online porodavnica koje mogu zadovoljiti svačiji ukus, pogotovo onih kreativaca koji u sopstvenom mestu nemaju gde da pronađu sve što im treba kako bi potpuno uživali u ovom hobiju.

Šta je potrebno za dekupaž?

Da biste se bavili dekupažom potreban vam je:

Materijal, za početnike bi najbolja opcija bila drvo, ali možete  izabrati i druge materijale poput keramike, stakla, plastike ili metala.

Ukrasni papir kojim ćete dekorisati. Najčešće su za početak to salvete ili rižin papir, kasnije možete eksperimantisati sa drugim vrstama papira poput isečaka iz novina i magazina, fotografija, ukrasnih papira.

Lepak, akrilne boje i lak kada govorimo o lepku postoji lepak koji je isključivo namenjen za dekupaž tehniku, ali zbog njegove cene ne preporučuje se početnicima. Za početak i razvijanje vašeg iskustva i osećaja za dekupaž možete koristiti drvofiks.

Boje i četkice možete kupiti u svim nijansama ili jednostavno uzeti crnu, plavu, žutu, crvenu i belu, da biste njihovim mešanjem dobili neku drugu željenu boju. Korisno je da pronađete i paletu boja kako biste tačno znali koje boje da promešate i koliko kako biste dobili pravu nijansu.

Lak kao završni korak, u prodaji možete pronaći u mat i sjajnoj varijanti. Oni su veoma bitni, jer štite vaš ceo projekat od spoljašnjih uticaja i daju mu sjaj.

Ono što svaki početnik treba da zna jeste da pre početka ukrašavanja predmet morate dobro pripremiti, išmirglati. Podloga uvek mora biti bela, tačnije sve dok ne uđete u štos i ne savladate tehnike u kojima je moguće da osnova bude neke druge boje. Kada je podloga za rad glatka i potpuno bela možete početi vaše kreativno kreiranje.

Uz dekupaž vreme leti. Kreativnost nas leči od stresa i samoće. Dobra je za dušu i mozak.

 

Povezene teme:

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *