Kako provesti zabavan vikend sa decom?

vikend-sa-decom

Kvalitetno provedeno vreme sa decom je veoma značajno za njihov psihofizički razvoj.Aktivnosti koje ćete izabrati za zabavu sa njima zavisi od nekoliko faktora: detetovih interesovanja, uzrasta deteta i godišnjeg doba.

Otputujte na kratko

Ako živite u urbanoj sredini, većem gradu, pedijatri će vam uvek prvo preporučiti kratak beg iz prenatrpane sredine u neko mirnije i „sporije“ mesto. Svež i čist vazduh će prijati kako vašoj deci tako i vama. U letnjim mesecima su veoma popularne banje, Soko banja i Vrnjačka banja.

U Soko banji porodice prvo spomenu vazduh i prirodu, osećaj lakoće koji se u gradu retko sreće. Pored popularnih šetnji centrom ove banje i odlaska u zabavni park koji nudi zabavne aktivnosti  za decu različitog doba, dan možete provesti i u akva parku ili možete napraviti piknik na Ozrenu.

Vrnjačka banja sa svojim dugim šetalištem, zabavnim parkom i šarenim štandovima koji nude širok spektar proizvoda od ručnih radova, drvenih igračaka, suvenira pa sve do odeće svake godine privlači sve više pažnje porodica sa decom. Naravno, kad već pričamo o ovoj banji nikako ne možemo zaboraviti „Most ljubavi“ na kojem možete okačiti svoj katanac. Ovo mesto je najbolje posetiti u lenjim mesecima,na primer u julu, jer se tada održava Vrnjački karneval koji traje nedelju dana.

Ukoliko banje nisu vaš prvi izbor uvek možete otići na Palić ili Frušku goru i odmoriti sa svojim mališanima.

Kućna porodična zabava

Za one roditelje koji bi vikend proveli u čarima svog doma ili svog mesta, takođe postoji rešenje za kreiranje zabave za vaše mališane. Vaša deca kog god doba bili imaju svoje želje i usmerenja, vikend možete iskoristiti tako što ćete svoje vreme pokloniti njima i njihovim interesovanjima. Da li je to kuvanje, igranje sa alatom, čitanje ili sport potpuno je nebitno, dozvolite sebi da upoznate vaše dete i vidite šta je to što preokupira njegovo biće.

Porodični dan društvenih igara uvek specijalno okupira pažnju svakog člana porodice. Pravljenje šatora i gledanje omiljenih crtaća subotom popodne zvuči kao odlično rešenje za porodično opuštanje.

Ako imate dvorište, sredite ga i ulepšajte sa vašom decom. Cveće ili drveće možete naći u rasadnicima.

U letnjim mesecima igre poput fudbala, badmingtona, tenisa ili vožnje bicikla mogu odlično upotpuniti vikend popodne. Odlazak u obližnji park ili na igralište zajedno sa roditeljima deci dodatno ulepša dan, jer u toku radne i veoma zauzete nedelje, porodično druženje je retkost ili pak kratko traje.

Psiholozi preporučuju da sa svojom decom treba da se igrate svaki dan bar 30 min ili da učite sa njima.

Aktivnosti koje ne radite sa decom u toku nedelje, radite tokom vikenda jer bi vaša deca rado provodila vreme sa vama. Iskoristite njihovu želju da se igraju sa vama ili da vam pomažu u kućnim poslovima dok su mali jer sad im najviše trebate.

Priuštite sebi i svojoj deci interesantan vikend.

Povezene teme:

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *