Ne pijte kafu na prazan stomak

kafa-na-prazan-stomak

Za većinu ljudi, jutarnja kafa predstavlja apsolutnu potrebu. Na kraju krajeva, ne postoji bolja stvar od toplog zagrljaja omiljenog napitka, nakon neminovnog susreta sa alarmom.

Da li je kafa dobra za početak dana, pre doručka, na potpuno prazan stomak?

Kafa kao pokretač dana bi ipak trebala da se pije nakon obroka, odnosno na već pripremljen želudac. Ako je popijete na potpuno prazan stomak možete doživeti određene nelagodnosti momentalno ili kasnije u vidu dugoročnih posledica.

Za početak, kafa može ozbiljno uticati na vaš digestivni sistem. Kada popijete kafu stomak će pokrenuti varenje, misleći da je hrana, ali pošto je u pitanju kafa, samo će doći do pojačane proizvodnje kiseline u organizmu, pošto vam je stomak prazan kiselina bi mogla ozbiljno da ošteti služnicu stomaka i da proizvede gorušicu. Kafa bez kofeina nije izuzetak.

Ovi simptomi nisu jedini koji mogu da se manifestuju prilikom konzumiranja kafe na prazan stomak. Ovakva konzumacija vam može dati osećaj uznemirenosti, drhtavicu, ali i brzu promenu raspoloženja.

Dolazi i do povećanja otkucaja srca, samim tim se povećava i osećaj anksioznosti ako je osećate, možete postati razdražljivi i nepotpuno fokusirani na ono što radite.

Ne dovoljno fokusiranje i povećanje anksioznosti je najčešće vidljivo i primenjivo kod studenata, kojima je uvek potrebno još samo malo vremena da utvrde gradivo ili da završe zadatak.

Prekomerno konzumiranje kafe i njeno konzumiranje na prazan stomak podiže nivo stresa i ansioznosti koja je kod studenata već prirodno prisutna. U krajnjem slučaju može doći do napada panike.

Mladi bi trebalo da se fokusiraju na pravilno konzumiranje ovog napitka kako bi sprečili mentalne zdravstvene probleme.

Dugo su stručnjaci smatrali da kafa podiže nivo kortizola, koji čini da se osećamo budni i energetični, ali poslednjih par godina mišljenje se menja.

Smatra se da konzumiranje kafe zapravo smanjuje nivo kortizola. Pre se može desiti da se osećatamo uspavano, a ne apsolutno spremni za akciju.

Naravno postoje i oni koji piju kafu na prazan stomak godinama i ne osećaju se loše. Ako ste vi jedni od njih, slobodno nastavite da pijete kafu kao i do sada.

Za one koji se osećaju loše prilikom pijenja kafe na prazan stomak veoma je bitno da ukoliko već ne želite da se odreknete svog omiljenog napitka, da ga makar konzumirate na pravi način, kako biste izbegli neke od zdravstvenih problema.

Dakle, prvo uzmite dva tri zalogaja doručka, dok se kafa hladi, pa onda navalite na svoj topli kafeni napitak.

Povezene teme:

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *