Detoks organizma uz pomoć kefir gljive

kefir-gljiva

Prošlo je vreme Novogodišnjih praznika i došlo je vreme kad treba da se razmišlja kako očistiti organizam od teške hrane koju smo uneli tokom praznika.

Vaša odluka može biti da jedete manje, zdravije i da vežbate. Da li je to dobra odluka? Jeste, bez dileme.

Pomoć prilikom čišćenja organizma možete potražiti u kefir gljivi.

Pa da počnemo od objašnjenja šta je kefir gljiva…

Šta je kefir gljiva?

Kefir gljiva ili Tibetanska gljiva potiče iz Jugoistočne Azije.

Kefir gljiva sadrži mlečne bakterije, kvasac i male količine sirćetne kiseline. Upotreba kefir gljive je poznata u tradicionalnoj tibetanskoj medicini.

Ova živa kultura gljiva omogućava da mleko fermentiše tako da se dobije kefir. Kefir sadrži dragocene vitamine kao što su A, B1, B2, B6, B12, D, folna kiselina, niacin i minerali: kalcijum, gvožđe, jod, magnezijum. Kao rezultat fermentacije, stvara se mala količina alkohola, do najviše 2%.

Industrijski proizveden kefir ne sadrži mlečni šećer. Za proizvodnju industrijskog kefira mogu se koristiti samo odabrane mlečne kiseline koje daju karakterističan kefir ukus.

Kefir ima svojstvo suzbijanja patogenih mikroorganizama koji ulaze u creva. Takođe osigurava da crevna flora, koja igra odlučujuću ulogu u odbrambeni organizma od bakterija, ostane netaknuta.

Kefir obnavlja uništenu crevnu floru nakon upotrebe antibiotika.

Kefir koji sami napravite uz pomoć kefir gljive treba svakodnevno koristiti.

Kako se pravi domaći kefir?

Prvo i najvažnikje je da nabavite kefir gljivu. Kefir gljiva se brzo razmnožava, pa ako poznajte nekog ko je gaji, zatražite mu svoju gljivu.

Priprema domaćeg kefira je laka. Kada prvi put dobijete kefirnu gljivu onda je kroy plastičnu cediljku (ali ne onu za čaj nego malo veću) oprite pod mlazom hladne vode. Koristite plastičnu kašičicu kad je vadite iz cediljke i smeštate u staklenu teglu. Nalijte je mlekom. Ako stavite manje mleka, kefir će biti kiseliji a ako stavite više mleka biće blaži. Kada budete ubuduće pravili nove kolličine kefira onda nemojte više prati kefir. Kefir je ekosistem bakterija i gljiva i pranjem hlorisanom vodom ubijate korisne mikroorganizme u zrncima.

kefirna zrnca na drvenoj kašiki

Teglu ne zatvarajte čvrsto. Potrebno je da bude malo vazduha i da je držite na tamnom mestu, najbolje u ostavi.

Kefir gljiva treba da bude u mleku bar 12 sati (preporučuje se od 12 do 24 sata), da bi se napravio kefir napitak, toliko je otprilike potrebno da kefirna zrnca potroše laktozu – šećer iz mleka i da od njega naprave mlečnu kiselinu koja je korisna za organizam. Ukoliko je toplije vreme dolazi brže do fermentacije a zimi je proces fermentacije duži.

Preporučuje se da kefir gljivu u letnjem periodu držite u frižideru u plastičnoj posudi jer kad je toplo vreme, mleko brzo fermentiše.

Ukoliko želite da čašu kefira popijete uz doručak, kefir gljivu pripremite uveče i kefir će biti spreman za doručak jer male količine mleka brzo fermentišu.

Ne koristite metalne posude, već staklo ili porcelan! Najbolje je koristiti drvene kašike, a možete i plastične.

Kefir i drugi proizvodi od kiselog mleka posebno se preporučuju osobama sa AB krvnom grupom. Ljudi koji imaju druge krvne grupe takođe imaju koristi od domaćeg kefira. Domaći kefir deluje na vaš organizam kao prirodni antibiotik. Domaći kefir je prirodan i sjajan detoks za svakog. Neki ga zovu biljkom mleka.

Pripremite svoj kefir i uživajajte u blagodatima kefira svaki dan.

 

 

Povezene teme:

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *