Naučite svoje dete da štedi

stednja novca u tegli

Svi smo u nekom trenutku bili deca i želeli smo da posedujemo mnogo toga, baš tu posebnu igračku, konzolu ili stvar. Nekad smo nešto dobijali pre, nekad kasnije, a kroz ceo taj proces naučili smo se strpljenju i mnogo više smo cenili nešto što dobijemo nakon dugog čekanja. Ta cena povećavala se u onim momentima kada smo sami kupili nešto a pre toga smo skupljali i jedan duži period štedeli za to.

Moramo priznati da nas je to danas naučilo da ne raspiamo novce i da budemo obazrivi i razmišljamo o svakom potrošenom dinaru. Sad je došlo vreme da naša deca nauče da vrednuju stvari i da treba da prištede ako žele da dobiju nešto što im u tom momentu najviše treba.

Kako smo naučili da štedimo?

Evo podsetnik na nekoliko primera kako su nas naši stariji učili da štedimo:

  • Dobra stara kasica prasica

I dan danas na prvi pomen štednje kao simbol većini se u mislima pojavi kasica u obliku praseta koja je puna gvozdenih novčanica. Upravo to može biti dobar start za dečiju štednju. Pričajte sa njima i objasnite im da će moći da dobiju omiljen slatkiš kada sa gvozdenjacima napune ono malo crveno prse koje ste im poklonili. Kažete im da ćete im svaki dan dati po određen broj novčanica, a da ako urade nešto poput spremanja sobe ili sklanjanja igračaka za sobom, da će dobiti na već određen broj novčanica ekstra dodatak.

Time ćete ih naučiti da će njihov rad i trud biti vrednovan, a da će ukoliko to sačuvaju, ubrzo sakupiti dovoljano da kupe sebi šta žele.

kasica prasica

  • To je sve od džeparca

Jedan od dobrih načina kako naučiti decu da štede je i postojanje džeparca, njegova visina i trajanje. Džeparac u mnogome pomaže da se planski raspodeli dobijeni novac, kako se ne bi odmah potrošilo sve što se dobije. Dobar savet za klince može biti i to da se nekoliko dana suzdrže od nekog slatkiša kako bi mogli sakupiti da sebi kupe ono što dugo žele.

  • Plaćanje računa na kasi

Kad ste u prodavnici dopustite detetu da plati račun jer će tako lakše shvatiti koliku vrednost novac ima i da se njime kupuje hrana ili odeća. U tim prilikama može da se susretne sa nekim novčanicama sa kojima se inače nema česte prilike, a to im može biti dobar pokazatelj da postoji i taj neki drugi novac sa kojim roditelji rukuju.

  • Kad je vidiš skloni je

Mnogi savetuju i odraslima da ako u novčaniku pronađu neku novčanicu koja nije toliko česta, tipa 200 dinara, da kad se pojavi da je stave sa strane u određenu kovertu. Nakon nekoliko meseci kada odlučite da prebrojite koliko ima u koverti – iznenadićete se. Mnogi su otišli i na odmor s tim novcima.

  • Niko ne voli da čuje „ne“

Bitan faktor u učenju dece štednji je i znati reći „ne“. Bez obzira koliko novca imate, ne treba uvek udovoljavati deci i kupovati im sve što požele. Govoreći „ne“ decu učite da ne budu raspinici i da ne troše olako novac. Najbolje bi bilo u tim situacijama da im se objasni zašto ne može da se kupi, da nije da ne želite i da to nikad neće dobiti, nego da jednostavno u datom momentu nemate dovoljno novaca i da nije neophodno.

novac u rukama dinari

Povezene teme:,

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *