Igraonice posle Korone – da ili ne?

To je virus o kome i dalje ne znamo mnogo, ali koji je skoro čitavu planetu zatvorio u domove radi sprečavanja širenja. Odrasli su jedva dočekali da počnu da rade i zarađuju, a mladi da se viđaju sa svojim prijateljima. Ipak, oni kojima su nedostajala mesta za igru su naši najmlađi. Sada, kada se čini da je virus nestao ili da je prisutan, ali u manjoj meri, čini se da možemo da se vratimo svom uobičajenom ponašanju.

Sa ublažavanjem mera zaštite i smanjenjem broja obolelih, roditelji su opušteniji kada izvode decu na igrališta ili im organizuju rođendanske proslave u igraonicama. Ljuljaške i klackalice na svežem vazduhu su možda i prihvatljiva varijanta, ali šta je sa igraonicama zatvorenog tipa?

Dečije igraonice

Popularnost igraonica za dečije zabave ili rođendanske proslave je drastično porasla poslednjih godina. One pružaju sigurno mesto za igru i pogodan prostor za okupljanje roditelja i animaciju dece. Nakon prvog talasa Koronavirusa i njihove pauze u radu, došlo je vreme da im se dečija igra i smeh vrate. Međutim, strah od ponovnog širenja virusa i dalje postoji, i zato se mnogi roditelji pitaju da li je bezbedno boraviti u igraonicama. Iako 100% tačnog odgovora nema, postoji nekoliko faktora koje bi trebalo razmotriti:

  • Zatvoren prostor. – Kao i svaki virus, tako se i Covid-19 brže i lakše širi u prostorima bez cirkulacije svežeg vazduha. Kako je to kapljična infekcija, a igraonice su mesta sa velikim brojem dece i rekvizita koje zajedno koriste, veća je verovatnoća da dođe do prenosa bilo kakve vrste zaraze. Redovno provetravanje i pravilna higijena bi mogli da budu dobro rešenje.
  • Veliki broj dece. – Jedna važna činjenica jeste da ćete se u igraonici naći sa velikim brojem dece i roditelja. Ono što igraonice mogu da urade jeste da ograniče broj ljudi koji može u svakom trenutku biti unutra. Takođe, može se voditi računa i o odgovarajućoj fizičkoj distanci kako bi se sprečio bliski fizički kontakt među decom na toboganima i ostalim spravama.
  • Adekvatno održavanje i često dezinfikovanje sprava i ostale opreme je definitivno od ogromne važnosti pošto pravilna higijena može pomoći da se on ne vrati i ne širi. Osim toga, i roditelji i deca kao posetioci igraonica treba da vode računa o ličnoj higijeni i redovnom pranju ruku, posebno prilikom ulaska i izlaska iz objekta.

u igraonici

Ono što bi svaka igraonica trebalo da uvede su određene mere zaštite koje bi njima, kao i roditeljima dece, pružile sigurnost i dale vetar u leđa da se osećaju bezbedno. Neke od mera podrazumevaju dezinfekciju ruku i merenje temperature prilikom ulaska u objekat.

Takođe, nije ništa manje važno ni ponašanje zaposlenih, koji moraju da poštuju iste mere i da se trude da podstiču decu i roditelje na odgovorno ponašanje koje će biti svima od koristi. Međutim, ono što svaki roditelj treba da uzme u obzir je lična odgovornost. Ukoliko primetite simptome gripa ili prehlade, ne bi trebalo da posećujete ovakva mesta i izlažete svoje, a i tuđe dete nepotrebnom riziku. Uostalom, ono čemu nas je ova pandemija naučila je upravo solidarnost, i bilo bi divno i korisno zadržati je i u budućnosti.

 

Povezene teme:,

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *