Punjena paprika – kraljica trpeze

punjene paprike

Kraljica trpeze, punjena paprika, omiljeno jela sa Balkana sprema se tradicionalno na 101 način, ali čini mi se da ih niko ne prema ovako kao što ih mi već generacijama spremamo u našoj porodici. Godinama po internetu tragam za sličnim receptom; neko dodaje sok od paradajza pa paprike budu gnjecave ili još gore – zatvore papriku paradajzom i upropaste celu priču!

Ne postoji recept nalik ovom – paprike ostaju sočne a ukusom će se oduševiti čak i oni koji ne vole punjenu papriku. Objavljujemo ovaj recept baš u pravom trenutku – u pozno leto kad su pijace prepune ovog veličanstvenog povrća!

Sastojci:

  • 14 crvenih šiljatih mesnatih paprika (veličine dlana, ne prevelikih)
  • 1 kg mešanog mlevenog mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 velika šolja pirinča dugog zrna
  • Zejtin (ulje)
  • Začine dodajte po izboru (so, biber, malo začina od sušenog povrća, vlašac, sušeni peršun)

Priprema:

Operite paprike, odstranite celu peteljku, izvadite seme i isperite. Zatim naseckajte sitno crni luk. Zagrejte malo zejtina u posudi za dinstanje propržite sitno seckan cri luk na umerenoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju. Odmah na početku dodajte prstohvat soli. Tradicionalno se u ovo jelo ne dodaje kari pa ako ste ljubitelj, dodajte malo karija jer će jelu dati fantastičan ukus.

Dodajte zatim mešano mleveno meso i dinstajte ga na umerenoj vatri.

U prodinstano meso dodajte začine: so, biber, začin od sušenog povrća, vlašac, suvi peršun.

Operite pirinač pod mlazom hladne vode i zatim dodajte prodinstanom mesu koje je prethodno začinjeno. Dobro sve promešajte, poklopite, isključite ringlu i ostavite nadev u loncu da se malo prohladi i začini lepo sjedine.

Obavezno probajte nadev pre punjenja i dodajte još začina ukoliko je potrebno. Zapamtite – manje je uvek ukusnije!

Uključite rernu približno na 180 °C i pripremite veliki pleh tako što ćete podmazati dno tepsije sa malo zejtina. Prohlađenim filom pažljivo punite paprike kašičicom. Vodite računa da paprika ne popuca ukoliko sipate previše nadeva! Paprike ređajte u tepsiju. Pre nego što ih stavite u rernu, prelijte paprike sa pola čaše obične vode. Pecite oko sat vremena dok im blago ne potamni ljuska. Isključite rernu i ostavite ih još koji minut da se lagano prohlade u rerni.

Prijatno!

Povezene teme:

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *